петък, 5 октомври 2012 г.

Спортните постижения и коластрата

Коластра и спортните постижения  
Джон Бумайер MS
Коластрата е "гореща добавка в света на леката атлетика", според д-р Луиз Бърк, специалист по хранене в Австралийския институт на спорта в Канбера. В действителност много спортисти от световна класа я приемат редовно. Причината да получава толкова много внимание напоследък се дължи на бързо растящия обем клинични доказателства които показват как тя може да поддържа работата на атлетите.
Какво може да очакват спортистите от коластрата?
IGF-1 в коластрата повишава усвояването на глюкозата в кръвта и улеснява транспорта на глюкоза към мускулите, която поддържа енергийните нива. Заедно с хормона на растежа, IGF-1 забавя скоростта на разграждането на белтъчините (катаболизъм), която се проявява след енергична тренировка. Тя ускорява синтеза на протеини, което води до увеличение на чистата мускулна маса, без увеличение в размера на натрупаните мазнини. Коластрата подобрява усвояването на хранителни вещества, което води до подобряване на нивата на енергия и производителността. Също така, имунните фактори в коластрата помагат на спортистите да се сведе до минимум тяхната чувствителност към инфекции, като са в  състояние да се справят с техните тренировъчни графици.
Коластрата може да бъде най-важното естествено вещество което да помага на атлетите , за постигане на желаните от тях резултати. Изследванията показват, че коластрата може да помогне за :
Увеличаване на силата и издръжливостта
Изграждане на чиста мускулна маса
Намаляване на телесните мазнини
Засилване на имунната функция, която обикновено спада след усилена тренировка
Съкращаване на  времето за възстановяване
Ускоряване зарастването на нараняванията
Изпълнение: сила и издръжливост
Последните изследвания показват, че коластрата може да подобри производителността в дейности, изискващи здравина и издръжливост. Едно изследване на Бъкли и неговия изследователски екип в Университет на Южна Австралия (1999) изследва група от осем елитни гребкини. В това проучване, жените консумират или коластра (60g/дневно), или суроватъчен протеин на прах (плацебо).  Групата с коластрата се представи значително по-добре по отношение на изминатото разстояние и работа по време на 4-минутно максимално усилие по гребане.При друго изследване на Бъкли (2003) за сравнение ефекта на  добавки от коластра и суроватъчен протеин на прах при 51 мъже спортисти, е установено, че коластрата  по време на тренировка значително увеличава връхната анаеробна сила. "
Едно проучване от Университет на Тасмания  Австралия  съобщи, че осем седмичен прием на добавки с коластра доведе до подобрение в колоезденето . Тези открития бяха представени преди олимпийската  конференция по спортна медицина в Бризбейн (Coombs и др., 2000). В сравнение с първоначалното им представяне осем седмици по-рано, групата на 20 грама коластра на ден приключи времето на изпитване 158 секунди по-бързо, като има предвид, че групата на суроватъчен протеин подобри своето изпълнение само със 37 секунди. "
Изследователи от института за изследвания  Нумико в Холандия (2002) потвърждават, че коластрата подобрява спортните постижения, по-добре от суроватъчен протеин. Двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване с 35 елитни играчи на хокей на трева, включително играчи от холандския национален отбор показа, че при добре обучени спортисти приемащи коластра може да се постигне повишена работоспособност. Хокей играчи приемащи коластра подобриха спринтовата производителност значително по-добре от  групата със суроватка
Изграждане на мускули и изгаряне на мазнините
Коластрата съдържа растежни фактори, които помагат за изграждането на чиста мускулна маса, включително инсулин-подобен растежен фактор (IGF-I & IGF-II) и растежен хормон (GH). IGF-I, който естествено се намира в коластрата, е единственият естествен хормон, който може да насърчава растежа на мускулите сам по себе си. IGFs при хора и крави е идентичен, но коластрата от крави всъщност съдържа по-голяма концентрация на IGF-I от човешката коластра. Този факт прави коластра привлекателна за културисти, спортисти и други, които искат да получат мускулна маса. Според проучване, проведено в Финландия , IGF-1 индуцира синтеза на протеини, което води до увеличаване на чистата мускулна маса, без съответното увеличаване на мастната тъкан (мазнини).
Едно проучване на д-р Хосе Антонио (PhD) от  спортната научна лаборатория на унвиверситета на Делауеър през 2001 г., което  сравни New Life Solutions коластра  и добавки от млечна суроватка доказа,че коластрата довежда до значително увеличение на костно-мускулната  маса , докато млечна суроватка не. "Това изследване показва тези значими резултати само с 20 грама коластра на ден (вместо типичната доза за проучване от 60 грама на ден).
Когато става дума за метаболизма на мазнините, растежните фактори в коластрата "използват смяна на гориво от въглехидратите в мазнини. Това не означава, че могат да се ядат повече мазнини, но   означава, че тялото ви ще изгаря повече мазнини, включително мазнини, направени от въглехидрати и протеини  които приемаме и производството на гориво ще бъде по-ефективно ", уточнява Стив Шваде, асоцииран редактор на списание "Мускули и фитнес "
Имунната функция
Спортистите са изправени пред един парадокс: част от причината, те да  спортуват  е да са здрави, но те са склонни да бъдат податливи на инфекции. След натоварваща тренировка имунната система временно намалява производството си на Т-клетки и естествените клетки убийци. С чести графици  за тренировка някои спортисти непрекъснато се поставят в имунно подтиснато състояние и увеличават шансовете си да станат болни. Коластрата е единственото естествено вещество което може да предава имунитет, тя може да помогне за намаляване на шансовете на един спортист  да стане жертва на опортюнистични патогени след изтощителни тренировки .
Спортистите са с повишена чувствителност към инфекциозни заболявания
.
Изморителните упражнения, свързани с  тренировъчна и състезателна дейност при атлетите поставя огромен натиск върху системите в тялото, включително и имунната система. Учени от университета "Лома Линда" в Калифорния са направили редица изследвания, в които са били изследвани ефектите на изключително упражняване на имунната система. Едно изследване на опитни бегачи на маратон, проведено от д-р Дейвид Нийман (DrPH) през 1989 г., откри значителни промени в броя на белите кръвни клетки след 3 часа, повечето от които се върнаха към нормалните нива след 21 часа. Друго проучване, направено от д-р . Лий Берк (DrPH) през 1990 г. показа , че маратонцине показват значително понижение в дейността на естествените клетки убийци  (NK) клетки в часовете след състезанието.  Естествените клетки убийци са една неразделна част от имунните защитни сили на организма, те търсят и убиват  патогенни или инфектирали клетки по неспецифичен начин. Това намаление на активността на NK показва повишена податливост към инфекции в резултат на усилени тренировки. Тези резултати бяха потвърдени в друго изследване от д-р Спарлинг и колегите му в Технологичния институт на Джорджия в Атланта през 1993 г., което показа, че маратонците наистина имат повишена чувствителност към инфекциозни заболявания, когато те са  на обучение или надбягвания .
Коластрата подпомага повишаване на имунитета.
Чувствителността на един спортист към инфекциозно заболяване може да се намали чрез правилно хранене (включително с  добавки от коластра), достатъчно сън, достатъчно време за възстановяване между тренировките и избягване на посещения на болни хора по време на периоди на тежки тренировки и състезания. Д-р Едмънд Бърк (PhD) от Университета на Колорадо, Колорадо Спрингс,  обяснява в статия, публикувана в май 1996г. в списание "Nutrition Science News"  "Коластрата и нейните компоненти помагат за намаляване на времето за възстановяване и засилване на имунната функция при спортисти. Коластрата съдържа хормони на растежа, по-специално инсулино-подобен растежен фактор-1 (IGF-1), както и епидермален растежен фактор (EGF), тромбоцитния растежен фактор (PDGF) и трансформиращ  бета растежен фактор (TGF-B). Тези растежни фактори помагат за възстановяване на мускулите и развитието при спортисти.  Той продължава: "Коластрата също може да помогне при „ Синдром на пропускливите черва”, състояние, открито до известна степен в почти всички физически лица, при които червата се пропускливи до известна степен, за патогени и други макромолекули. "  Това е важно за атлетите.  Това "запечатване" на червата с  добавки от коластра  ще  увеличи енергийните нива , особено за онези спортисти, които страдат от синдром на дразнимото черво, в резултат на непълноценно храносмилане.
Предварително проучване включващо  гребци в Австралия, не само показа, че групата на коластра има голямо подобрение в работата, в сравненение с групата на суроватка  (плацебо), но също така показа, че спортистите, които консумирали коластра са имали по-малко вирусни и бактериални заболявания, отколкото тези, които са допълнени със  суроватъчен протеин .
Анекдотични доклади показват, че коластрата може да се предотврати инфекция на горните дихателни пътища (URTI). Има недостатъчно доказателства в подкрепа на подобни твърдения, въпреки че  слюнчените IgA защитават срещу  инфекции на горните дихателни пътища и наскоро бе установено, че коластрата увеличава слюнчените IgA. В едно скорошно изследване (2003), проведено от австралийски изследователи Бринкуорт и Бъкли, коластрата бе показана за подобряване на съпротивата на развитието на симптомите на инфекции на горните дихателни пътища.
Бързо възстановяване
Последните проучвания от д-р. Джон Бъкли (PhD) в Университета на Южна Австралия, Джеф Комбс (PhD)  от университета в Куинсланд, Австралия, З.Хофман(PhD)  от Нумико  Холандия, проследяват ефекта от коластрата за представянето на атлетите. Тези проучвания показват, че при  добавки с коластра в много по-кратки периоди се извършва възстановяване след максимално натоварване, както и значително увеличаване на анаеробната сила. Парадоксално тези изследвания не са открили съществени увеличения в плазмата IGF-1.
Изследователи от Центъра за научни изследвания в областта на образованието и спортни науки в Аделаида , Австралия показват, че коластрата може да подобри възстановяването. "След осем седмици с  добавки от коластра, работата по време на вторите  упражнения може да се подобри с 5,2%, което вероятно се дължи на подобряване на възстановяването.
Ускорено изцеление на наранявания

Изцелението на атлетична травма, независимо дали това включва кости, мускули, сухожилия, лигаменти или друга тъкан, се влияе от множество фактори на растежа и цитокини, които са естествено присъстващи в коластрата. Растежните фактори представляват едни от най-важните от молекулярните семейства участващи в изцелението.
Коластрата е единственият естествен източник на инсулино-подобен растежен фактор-1 (IGF-1), който може да подобри регенерацията на пострадалите мускули и да насърчи  възстановяването на сухожилията.Скелетната мускулатура може да се поправи чрез регенериране, обаче често пострадалия мускул не  възстановява напълно силата си, защото процесът е възпрепятстван. IGF-1 може да  подобри лечението и възстановяването на мускулите. За  IGF-1 е било доказано, че е силно изразен по време на началото на възпалителната фаза  и се появява за да подпомогне разпространението и миграцията на фибробластите и впоследствие да увеличи производството на колаген. "
Тромбоцитния растежен фактор (PDGF) помага за стимулиране на производството на други фактори за растеж, включително и IGF-1. Други фактори на растежа в коластрата, които помагат в заздравяването на наранявания включват хормон на растежа (GH) за ускоряване на костна регенерация, , трансформиращите  растежни фактори - А и Б (TGFa и TGFb) за регулиране на клетъчната миграция и разпространение  и  фибробластния растежен фактор (FGF).Той  показва, че е мощен стимулатор на ангиогенезата и регулатор на клетъчната миграция и пролиферация . Цитокините имат големи потенциали за бъдещо клинично приложение, тъй като  са показали, че  ускоряват възстановяването на сухожилия.

МОК одобри коластрата за използване от спортисти
Сред многото стимулиращи съставки, които коластрата съдържа  веществото наречено инсулино-подобен растежен фактор 1 (IGF-1), съчетано с редовни физически упражнения се смята, че стимулира растежа  и възстановяването на мускулите . Д-р Едмънд Бърк обяснява, че докато IGF-1, е забранен от Международния олимпийски комитет (МОК) когато се приема в синтетична форма, IGF-1, който се среща естествено в коластрата не е забранено вещество.
Когато на атлети е била дадена  коластра  по време на обучението, бе съобщено от д-р Aнти  Mero (PhD) и колектив от Университета  Юваскила във Финландия, че серумните нива на IGF-1 се увеличават, въпреки че IGF-1 е погълнал с коластрата не се абсорбира  а се усвоява в червата, а по-скоро  проучване в Холандия подкрепя, че ежедневни добавки от (60 г / ден)  коластра в продължение на 4 седмици не променя нивата на кръвта на IGF-I или IGF свързващи протеини   и по този начин не предизвикват положителни резултати на  теста за наркотици. Този въпрос наскоро беше във фокуса на противоречия, когато Международният олимпийски комитет разгледа въпроса за  използването на коластра от спортисти за подобряване на резултатите. Въпреки това, тъй като нищо от приетия IGF-1 не се абсорбира от тялото, Комитетът не забрани добавките с  коластра.

Система за естественото раждане
Най-важното е естествената система за доставка, предвидена от млечната жлеза, за да се гарантира, че коластрата ще достигне  частта на стомашно-чревната система, където тя може да направи най-доброто . Когато коластрата се отделя от млечните клетки, го прави  с така наречената aпoкрин секреция. Това означава, че коластрата се събира в една топчица в млечната клетка, която е заобиколена от клетъчна мембрана. Когато топчицата се освобождава в млечния канал, клетъчната мембрана остава около коластрата, като я защитава, докато тя стигне до червата, където може да се абсорбира от тялото. Сухи, замразени, сушени и обезмаслени  продукти с коластра, губят тази защитна мембрана, което води до деградация на коластровите протеини в стомаха.
Заключение
Тези представителни проучвания показват, че коластрата може да осигури подкрепа за всеки спортист в поддържането на неговото или нейното здраве по време на усилени тренировки като  подобри представянето му, осигури  по-бързо излекуване и възстановяване  при травми и  наранявания  в отговор на стреса, който тежките упражнения нанасят на тялото.

Използвани материали:
Референции:

1. Бринкуорт ГО, и др. (2004) Влияние на добавките с коластра   при тренирани и нетренирани на издръжливост крайници на здрави млади мъже. European Journal или Applied Physiology 91 (1); 53-60.

Резюме: Тъканният състав на  тренираните на издръжливост крайници са имали значително по-голямо увеличение в обиколката и площта на напречното сечение при лица, приемащи коластра (60 г / ден в продължение на 8 седмици), отколкото тези, които приемат суроватъчен протеин.

2. Бринкуорт ГO Бъкли ДжО. (2004) Концентрираната добавка с говежда коластра   намалява честотата на респондентите симптоми на инфекция на горните дихателни пътища при възрастни мъже. European Journal на Nutrition 42 (4) :228-32.

Резюме: Това изследване дава предварителни данни, че концентриран говежди протеин от коластра може да повиши устойчивостта на развитието на симптоми на инфекции на горните дихателни пътища (URTI).

3. Бъкли JO, и др. (2003) Влияние на коластрата при анаеробни упражнения  и плазмения инсулин-подобен растежен фактор I. вестник  Sports Science 21 (7) :57-88.

РЕЗЮМЕ:  Добавките с коластра по време на тренировка увеличават значително връхната анаеробна сила, но не са имали значителен ефект върху aлактичната анаеробна работоспособност, 1 RM или плазма IGF-1.

4. Молой T, и др. (2003 г.) ролята на растежни фактори за сухожилията и изцелението  на сухожилията. Sports Med 33 (5) :381-94.

Анотация: растежните фактори представляват едни от най-важните  молекулните семейства, участващи в изцелението и тази оценка и коментар разяснява много функции. Този преглед обхваща IGF-1, TGF-B, VEGF, POGF и FGF.

5. Сато K, и др. (2003) Подобряване на мускулното изцеление чрез повишаване на мускулната регенерация и предотвратяване на фиброза. Muscle Nerve 28(3):365-72.28 (3) :365-72.

Анотация: Скелетните мускули са в състояние да се възстановят чрез регенерация. Контузеният мускул обаче, често не  възстановява напълно силата си, защото този процес е затруднен. IGF-1 може да подобри лечението и възстановяване на мускулите.

6. Бъкли JO, и др. (2002)  добавки с говежда коластра по време на издръжливост обучение подобрява възстановяването, но не и постигнатите резултати.Journal of Science, Medicine and Sport 5(2):65-79.
Анотация: Хранителните добавки с коластра не повишават плазмените IGF-1 нива и не подобрява  производителността по време на първоначалните бегови тренировки  . Въпреки това, производителността по време на вторите  упражнения може да се подобри с 5,2% средно след 8 седмици от приема на коластра, което вероятно се дължи на подобряване на възстановяването.

7. Кумбс Дж С, и др. (2002)  ефекти на перорална коластра върху физическата работоспособност при колоездачи. Med Sci Спорт Упражнение 34 (7): 1184-8.

Резюме: Добавките с перорална коластрата  20 грама или 60 грама на ден, водят до подобрение в производителността при колоездачи след 2 часа каране с 65% V02 макс. Подобренията в представянията са: 37 секунди по-бързо за плацебо групата, 158 секунди по-бързо за групата на 60 г /  коластра  и 134 секунди по-бързо за  групата на 20 г /  коластра .

8. Меро А, и др. (2002) IGF-I, IgA и IgG отговор на добавките с коластра  по време на тренировките. Резюме: Значителни увеличения бяха забелязани на серумния IGF-1 и слюнчения IgA след  добавки с коластра (20 г дневно) през периода на 2 седмични тренировки.

9. Хофман Z, и др. (2002) Ефектът от добавки с коластра при  тренировъчните представяния на елитните играчи на хокей на трева. Международен журнал на спортното хранене и метаболизъм Упражнение 12 (4) :461-469.

Резюме: Двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано проучване за ефектите на коластрата добавки, в сравнение с млечна суроватка на телесния състав и упражняване на изпълнение 17 женски и 18 мъжки елитни играчи на хокей на трева. Резултатите показват значително увеличение в дейността на тест спринт, докато  представянето при вертикален скок, състава на тялото и тестове за издръжливост са подобни в експерименталната група, както и в групите за изпитване.

10. Купърс  Х, и др. (2002) Влияние на пероралните  добавки с коластра  върху серумния инсулин-подобен растежен фактор-L нива. Хранене 18 (7-8) :566-7.

Резюме: Дневното допълнение с 60 грама коластра в продължение на 4 седмици не променя кръвното IGF-I ниво и не предизвиква положителни резултати при тестове за допинг.

11. Шмид Майер Г, и др. (2002) Подобряване  изцелението при фрактури чрез системно приложение на растежен хормон и локално прилагане на инсулино-подобен растежен фактор-1 и трансформиращ растежен фактор-бета1. Bone 31 (1) :165-72.

Анотация:  Изцелението на фрактурите се влияе от множество хормони, растежни фактори и цитокини. Локалното приложение на растежни фактори, като инсулино-подобен растежен фактор-1 (IGF-1) и трансформиращ растежен фактор-бета-1 (TGF-бета1) е известно, че   стимулира костния метаболизъм.
12. Антонио Дж, и др. (2001) Ефекти от добавки с коластра  на състава на тялото и изпълнението на упражнения при активните мъже и жени. Хранене 17:243-247;
РЕЗЮМЕ: Добавянето с коластра (20 г / ден) в комбинация с упражнения за обучение може да  увеличи  костно-мускулната си маса при активните мъже и жени. При участниците в изследването приемащи коластра в продължение на осем седмици се забелязва значително увеличение на мускулната маса.

13. Лян L, и др. (2000) Влияние на цитокините за ремонт на  нараняванията на сухожилията.  Zhongguo Xiu Fu Chong Jien Wai Ke Za Zhi (Chinese) 14(5):283-5..

Анотация: Цитокините евентуално може да ускорят възстановяването на сухожилията и показват голям потенциал в бъдещо клинично приложение.

14. Смитс, и др.2000. Добавянето перорално  с коластра подобрява  резултатите в спринта при елитните играчи на хокей на трева. Представено в NSCA National Conference and Exhibition, Orlando.
Резюме: След 8 седмици  на добавки с коластра  елитните играчи на хокей на трева, значително са подобрили резултатите си  в  5 х10 метра спринт сравнение с  групата на суроватка.

15. Антонио Дж, (1998) Може ли коластрага да подобри нивата на IGF-1? Muscle & Fitness. BODY BUILDING SCIENCE - From the Weider Research Group.
Анотация: Проучванията показват, че добавките с говежда коластра може да увеличи нивата на IGF-1.

16. Меро А, и др. (1997) Влияние на  добавките сколастра върху серумния IGF-I, IgG, хормон, и слюнчения IgA време на обучението. Вестник  Applied Physiology 83 (4) :1144-51
Резюме: Добавката с коластра може да повиши серумните IGF-1 концентрации при спортисти по време на силови и скоросттни тренировки.

17. Бъркли. Коластрата за подобряване на атлетичното представяне и помощ за СПИН.Nutrition Science News, May, 1996. Обзорна статия, в която се обсъжда ролята на коластрата при леката атлетика, както и нейните ползи за пациенти със СПИН. По отношение на леката атлетика, статията се фокусира върху ролята на хормоните на растежа, конкретно инсулиноподобен фактор на растежа (IGF-1), както и епидермален растежен фактор (EGF), също така тромбоцитния растежен фактор (PDGF) и трансформиращия бета растежен фактор (TGF -I3), във връзка с развитието на мускулите при спортисти. Тя също така обсъжда силата на коластрата при  синдром на пропускливите черва, който е често срещан проблем в общата популация, но е от особено значение за спортисти, които се представят по най-добрия начин, когато  могат да използват всички хранителни вещества, които приемат. Има хипотеза, че "запечатването" на пропускливите черва ще  увеличи енергийните нива и  ще изглади  производителността, особено за тези спортисти, които имат синдром на дразнимото черво в резултат на непълно храносмилане поради прием на протеинови добавки.

18. Спарлинг ПВ, и др. (1993) Избрани научни аспекти на състезателния маратон. Обновяване на подмяна на течности, имунната функция, психологически фактори и разлика между двата пола. Спортна медицина 15 (2) :116-132.

Резюме: обзорна статия, разглеждаща четири аспекта на състезателен маратон: подмяна на течности, имунната функция, психологически фактори и разлика между двата пола. От интерес са данните, които показват, че маратонците  имат повишена чувствителност към инфекциозни заболявания след завършен курс на тренировка и състезания. Тази чувствителност може да се намали чрез правилно хранене, достатъчно сън, достатъчно време за възстановяване между тренировките, както и избягване на посещения при  болни хора по време на тежки тренировки и състезания. В статията по-долу, е видно, че  добавката с коластрата  намалява времето за възстановяване, както и повишава имунната система, като по този начин намалява тази чувствителност за маратонци и други спортисти, участващи в усилени тренировки.

 Шваде С. (1992) инсулино-подобен растежен фактори. Мускули и фитнес.

Резюме: Този силен стимулант на растежа намерен в майчиното мляко може да помогне на големите момчета да растат по-големи.

Човешките мускулни клетки имат висок афинитет към IGF-1.
  Шон, Д. (1992, август). lronman.

 Положителните ефекти на растежните фактори в коластрата при вдигане на тежести и атлетичната издръжливост.

21. Бак Дж.Ф, и др. (1991) Влияние на растежния хормон при използване на гориво и мускулната активност на гликоген синтезата при нормални хора. American Journal of Physiology 260(5 pt 1 ):E736-E742.
Анотация: Растежният хормон увеличава енергийните разходи и инхибира окислението на глюкоза в полза на повишаването на липидното  окисляване. Хормона на растежа също инхибира инсулин-медиираната активация на гликоген в скелетните мускулни биопсии.

22. Берг ЛС, и др. (1990) Ефектът на продължителното дълго бягане върху естествените клетки убийци при маратонци.Medicine and Science in Sports and Exercise 22:207-212.
Резюме: Естествените клетки убийци са лимфоцити, които са специализирани да търсят и убиват чужди клетки или инфектирани клетки гостоприемници по неспецифичен начин. Те са важни за имунитета, както и за способността на организма да елиминира раковите клетки, преди те да станат опасни. Изследванията са били извършени върху десет опитни маратонци, за да се види ефекта на дейност  на естествените  клетки убийци . Естествените клетки убийци са идентифицирани чрез повърхностни маркери, характерни за тези клетки. След три часа упражнения,  е установено, че нивата  им са значително  намалели на 1,5 и 6-я час след тренировка (в сравнение с нивата преди упражнения), но на 21 час се бяха върнали към нивата преди упражнения. Това може да означава повишена податливост към инфекции след усилени тренировки.

23. Нийман DC, и др. (1989) Влияние на дългосрочната издръжливост върху  имунните параметри на системата и лимфоцитната функция при опитни маратонци. Int J Sports Med. 10 (5) :317-23.

Анотация: маратонци показаха значителни промени в броя на белите кръвни клетки след 3 часово изпитание, но се върнаха към нормалните си нива след 21 часа (след тренировка).

Източник: http://www.icnr.org/home-page/colostrum-a-athletic-performance.html

Цена : 89.30 лв
Брой капсули  в опаковка:120


Ако имате въпроси към мен или желаете да направите поръчка моля пишете ми на и-мейл rr_rtrusev@abv.bg

Разгледайте и блога ми за друг прекрасен продукт на фирма "Аквасорс"-коензим Q10 с хром и водорасли -"Коензим Q10 -Чудото за сърцето -какво трябва да знаете за него."
Адресът на блога е : coenzimeq10.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар